Horizontal Menu with CSS Css3Menu.com

2012 Awards Winners

The annual presentation of The Concrete Society's coveted Awards for Excellence in Concrete took place on 1st November 2012 at the Intercontinental London Hotel, Park Lane, London.

Please Click here to view the complete 2012 shortlisted entries.

If you want to be part of the 2013 Society Awards experience please contact Sue Courtney either by email or 01276 607170.

 
UAL Central St Martin’s Campus, Kings Cross
 
Following an original competition-winning scheme for a new building for Central Saint Martin’s, part of the University of the Arts London, Stanton Williams was asked to masterplan and design a new 40,000m2 campus for 4000 students and 1000 staff.
 
Judges' Comments:
The building manages to blend a modern functional structure within the adjacent Grade II listed Granary.

This is an excellent location to bring together the various schools that form the university of the Arts. The classrooms work well, being adaptable spaces that can be changed as required. The street and light wells reduce the need for artificial lighting. The high levels of natural light are good for the creative arts.

Workmanship and finish are a very high quality throughout. The robust self-finished appearance of the concrete complements the industrial heritage of the surrounding listed buildings. The ambitious cantilevered theatre and dramatic fin walls are noteworthy in particular. Use of thermal mass reduces heating and cooling costs, and coffered slabs incorporate lighting and cast-in services. The concrete is intended to form the backdrop rather than be at the foreground.

Visually this is a dynamic and dramatic building, much of which is accessible to the general public and should provide a focal point for its rapidly developingsurroundings.
 

Project details
Owner Argent
Architect Stanton Williams
Structural engineer Scott Wilson
Contractor BAM Construction
Quantity surveyor Davis Langdon
Concrete frame John Doyle Construction
Piling Simplex Westpile
Façade consultant Arup Façade Engineering
Environmental/M&E engineer Atelier Ten
Landscape architect Townsend Landscape Architects
 
Maggie’s Cancer Caring Centre, Glasgow
 
The project at the Gartnavel Hospital Campus in Glasgow consisted of the construction of a very high specification exposed concrete-framed building for Maggie’s Cancer Care Trust, designed by the internationally renowned architect Rem Koolhass of OMA.
 
Judges' Comments:
An elegant yet functional single-level building in the form of a ring of interlocking day rooms surrounding an internal landscaped courtyard, which overlooks the hospital site and city from its position atop a hill on the Gartnavel Hospital site.

The building is most impressive externally and internally. Its modernity contrasts pleasingly with adjacent Victorian buildings and the rest of the hospital site.

Concrete was an ideal functional and aesthetic medium for the internal and external walls. Its simplicity of finish has helped form a tranquil building. Its thermal properties provide a clear benefit for a building with a large surface area of glazing. Concrete was also an ideal material for the floors to reduce sound, while providing a durable and practical surface.

All visible concrete on the exterior of the building was precast off-site by the contractor at its precast yard in Bathgate. The finish is exceptional and extremely consistent across all panels. Detailing is simple but executed perfectly. The concrete for the precast units was supplied by the same readymixed concrete contractor that supplied the in-situ concrete.

Internally much of the exposed floor is epoxypainted concrete to a very good standard of regularity. The soffit has exposed concrete all around the beech-faced plywood planks and the various fixtures that have been cast in place. Despite its obvious complexity and construction difficulties (eg, formwork cleanliness, grout control) there has been a very high standard of finish and a most pleasing permanent finish has been achieved.
 


Project details
Owner Maggie’s Cancer Care Trust
Overall project architect OMA
UK-based architect Keppie Architects
Consulting engineer SKM
Contractor Dunne Building & Civil Engineering
ME&P designer KJ Tait
Landscape designer HarrisonStevens
Concrete supplier Tarmac
Reinforcement Express Reinforcements
 
Building Category – Certificates of Excellence
 
Hackney Marshes Centre, London   The Oak Chapel, Crownhill Crematorium, Milton Keynes
 
Deephams Sewage Treatment Works, London
 
The Deephams Sewage Treatment Works project is an excellent example of concrete’s versatility. The project has challenged concrete technology to achieve suitable mixes and forms in varying environments, shapes and structures to enhance the plant’s objective of sewage treatment. It illustrates concrete's adaptability through these striking structures and forms, underpinning its function as the primary civil engineering material.
 
Judges' Comments:
Deephams STW is an example of exceptional quality in design, construction methodology, finish and appearance for what are generally considered to be standard functional civil/municipal works.

The quality of the works design arrangement on a small and congested site is of a high standard with elements of the treatment process ‘stacked’ on each other, which is not a normal approach.

The arrangement of the reinforced concrete elements gives maximum structural advantage to the finished structures and allows optimum sizing and economy. These benefits have been fully realised in the finished form.

The concrete structures had a consistent, light and aesthetically pleasing appearance throughout the works. The use of high proportions of cement replacement in the in-situ works contributed greatly.

The workmanship and finish show exceptional quality for works of this nature.
The overall effect suggests that consideration and care have been employed, not usual for purely ‘functional’ sewage treatment structures.
 


Project details
Owner Thames Water Utilities
Consulting engineer AECOM
Contractor J Murphy & Sons
Concrete subcontractor Carney Construction
Precast supplier Carlow Precast
Ready-mixed concrete supplier Hanson Concrete
Formwork EFCO Europe
 
 
Civil Engineering Category – Certificate of Excellence
Bridlington Spa Environs Phase 2, Bridlington
 
MMU Student School, Manchester
 
Manchester Metropolitan University (MMU) Student Hub and Business School is a £67 million multi-function building incorporating new faculty functions and cross-university facilities. These include student and academic services, catering and informal learning areas. Also included are a range of formal lecture theatres, seminar rooms, administrative and academic offices, as well as specialist post-graduate facilities.
 
Judges' Comments:
Overall this is a very impressive high-quality prestigious building. The two lofty and airy atria are particularly impressive spaces, with their use of large areas of exposed high quality-concrete. The large inclined U-shaped precast beams spanning the atria that support the atria roof glazing are also impressive. External precast cladding gives an impressive and modern appearance to the entrance. The use and quality of the concrete in this building is exceptional and may be used as a benchmark for what can be achieved.

In-situ, precast and composite concrete construction were all used very effectively in this building. The use of concrete throughout provides an ideal environment for the various requirements of the staff and students. Of particular note is the concrete within the lecture theatres which gave an ideal overall environment.

Internally the building is stunning in quality, consistency and overall feel and appearance. Details such as fake tie bolt holes work very well aesthetically. The external appearance is modern but in keeping with the environment around the building.
 

Project details
Owner Manchester Metropolitan University
Civil/structural engineer WYG Engineering
Architect Fieldon Clegg Bradley Studios
M&E engineer AECOM
Contractor Sir Robert McAlpine
Concrete frame PC Harrington
Omnicore slabs Hanson Building Products
Precast lift shafts/atria glazing support Acheson & Glover
Precast walls to elevation Thorp Precast
Ready-mixed concrete Hanson
 
The Judging Panel

Principal Judges:
Ruth Reed, RIBA (President 2010–2011)
Alan Crossman, IStructE Vice-President
Geoff French, ICE Vice-President
 
Concrete Society Judges:
Alasdair Stables, President, The Concrete Society/Tarmac
Paul Browne, President Elect, The Concrete Society/Grace Construction Products
Kathy Calverley, Managing Director, The Concrete Society
Richard Day, Technical Director, The Concrete Society
 
Supplementary Judges:
Glayne Price, Chartered Architectural Technologist, Lacey Hickie & Caley
Guy Thompson, MPA–The Concrete Centre
Richard Barnes, Advisory Engineer, The Concrete Society
Neil Crook, Advisory Engineer, The Concrete Society
Ian Heritage, Advisory Engineer, The Concrete Society
Deryk Simpson, Advisory Engineer, The Concrete Society
 
 
Aquatics Centre diving boards, London
 
The British Ready-Mixed Concrete Association Award for Excellence in Customer Service recognises and celebrates ready-mixed companies who provide a high-quality efficient and professional service.
 
This year’s winning entry from Lafarge Readymix impressed the judges with a stunning commendation, which praised the technical solution, delivery, management and excellent quality of surface finish.

The six diving boards, part of an Olympic-sized swimming pool, somewhere in east London provided a real challenge to the designers and contractor but these were all met by the performance qualities of Agilia vertical self-compacting concrete. Furthermore, the understated yet complex structures were delivered to a fixed deadline.

After several weeks of laboratory and site trials beginning in March 2010 a suitable concrete was agreed and in total over 600m3 of Agilia was supplied through the night in continuous pours to avoid cold joints and help deliver a perfect finish. Together with highquality formwork and site management with an eye for
 
 
 
Library of Birmingham
 
The Library of Birmingham Project (LoB) commenced in spring 2010 and is due for handover to the council spring 2014. The design competition was awarded to a team led by The Netherlands-based architect Mecanoo, while the construction contract was awarded to Carillion.
 
AJ Morrisroe & Sons invited Matthew Consultants to support it in its tender bid to Carillion. Matthew Consultants and Morrisroe reviewed the scheme from first principles and presented to Carillion a concrete frame solution, as an alternative to the Stage D steel frame proposed. This solution extensively used the design advantages of post-tensioned concrete and would not have been viable with normally reinforced concrete.  
 
 
Niall McLaughlin Architects
 
On 6 July 2005 at its 117th Session in Singapore, the International Olympic Committee awarded the London 2012 Bid Company the rights to host the Games of the XXXth Olympiad. Following the bid’s success, the London Organising Committee for the Olympic Games and Paralympic Games was established to oversee the ongoing development of the Games and the Government created the Olympic Delivery Authority (ODA) to oversee the construction of venues and infrastructure for London 2012.
 
Soon after the creation of the ODA and as a result of an initiative between the BRE and the Construction Products Association, a number of industry bodies, including British Precast, organised presentations for key members to show what the concrete products industry could offer. ‘Faster, higher, stronger’ were the founding words of the modern Olympics movement. To these athletic aims, the UK precast industry has added its own ideals – greener, safer and better.

The results are clear to see. For anyone in the construction industry, it is no surprise that the essential product to the transformation has been concrete. In particular in its precast form it has played a major role, with many of the stadiums and other venues making extensive use of this versatile medium. This is as it should be, since the countless properties of precast concrete – unmatched by any other construction product – guarantee that the legacy of the Games will endure for years to come.
 
 
 
www.concrete.org.uk