Horizontal Menu with CSS Css3Menu.com

2015 Awards Winners

The annual presentation of The Concrete Society's coveted Awards for Excellence in Concrete took place on 4th November 2015 at the The Grosvenor Hotel, Park Lane, London.

Please click here to view the complete 2015 shortlisted entries, click here for the 2015 guest list.

Next year's event is scheduled for 17th November at The Grosvenor House Hotel, if you want to be part of the Awards' experience please contact Sue Courtney either by email or 01276 607170.

Lyme Regis Phase IV Sea Wall and Promenade, Dorset
To prevent the subsidence of Lyme Regis, a number of techniques have been used to stabilise the Jurassic coastline. A 450m-long sea wall and promenade up to 8m in height was formed of concrete, to a profile able to return the wave energy and follow the contours of the coastline.
Judges' Comments:

  Concrete is the optimum material choice for this particular structure, particularly in respect of the extremely severe exposure conditions. The ‘flowing’ nature of concrete allows smooth transition of curvature as it follows the shoreline. The smooth lines of the varying curvature of the sea wall and the consistency of the appearance of finished concrete fit sympathetically with the coastal surroundings. The robustness, solidity and longevity of concrete under the extreme exposure conditions make it the only viable material. The durability, strength, mass and shape formation have all been optimised in the design. ‘Special’ concrete has been used where high strength at an early age was required.
  The form and shape of the wall is predetermined by its design to absorb the wave energy and follows a line in front of the existing sea wall and coastline. Given the constraints and the continuous nature of the construction through the varying seasonal weather and a construction window of six hours per day, the quality of the execution and finish is of a high standard. The contractor has developed new special skills to deal with the difficulties associated with this type of construction.
  This is a fully functional project that benefits the community and preserves the coastline. It fits neatly into the surroundings and has synergy with the vista. The varied curved nature of the wall is a striking feature when viewed from any oblique angle. This project stood out for the dual-purpose preservation of both the town and local community but also for the preservation of the Jurassic coast and its World Heritage importance, and its visitors from the global community – at the same time linking them structurally and aesthetically.

Lyme Regis Phase IV Sea Wall and Promenade - DORSET Lyme Regis Phase IV Sea Wall and Promenade - DORSET Lyme Regis Phase IV Sea Wall and Promenade - DORSET
Anderston Footbridge, Glasgow
The Anderston Footbridge was a challenging project, which required the construction of a 200m-long extension to an existing, partially completed, concrete box-girder footbridge in an extremely confined city centre site. In-situ concrete was chosen as the best form of construction for aesthetic appearance, to achieve the required elegant sinuous alignment, future maintenance and to overcome the difficult site restrictions.
Judges' Comments:

  The overall impression of the structure is positive, due to its association with the ‘Bridge to Nowhere’. The project has also made it possible to connect to the city centre from the west end district of Glasgow. In order to complement the original structure, in-situ concrete was the only suitable material to ensure the continuity of structure and style. The design enhances the visual impact of the bridge, providing a tunnel effect, which has been popular with locals and amateur photographers.
  The use of in-situ concrete was challenging, due to the project’s city centre location and the need for it to blend into the existing structure. The complex shape and alignment of the deck was achieved through a moving enclosed bespoke Harsco VKP gantry system, allowing the concrete to be poured in manageable stages. The curved section of the bridge was complex due to tight spacing. The workmanship and finish is excellent, with the new structure complementing the old bridge extremely well.
  Anderston Footbridge, Glasgow
Anderston Footbridge, Glasgow Anderston Footbridge, Glasgow
Bridlington Pump Station, Yorkshire
Bridlington Pump Station is located adjacent to two EU-designated Blue Flag beaches in Yorkshire. The project required a specialised concrete, which had to ensure high-strength and durability, while also addressing the sandy location and guarantee that all visible concrete would blend with a nearby Victorian spa.
Judges' Comments:

  The overall impression is of high-quality workmanship for such a functional building. The submission alone doesn’t do justice to the work that has gone into the variety of concretes that have been exploited, or the final appearance of the project.
  The impact of the above-ground building is one of permanence and belonging. This, together with the below-ground engineering works, appears to have been a complex project, with minimal intrusion to the operations of the lifeboat ramp and promenade, and delivered with aplomb.
  The exposed finish to the exterior walls and outside terraces has been turned into a feature. The project as a whole is beautifully integrated into the architecture of the sea front. Internally, the concrete is well finished with clean lines.
  Externally, it was designed to match an existing structure; this works very well and enhances the promenade. The colour choice and the design mix for the range of concretes used for the project, from the sequential piling and self-compacting concrete to the concrete used for the external finish, are very good. The external finish was finished carefully, with clean lines and excellent colour consistency.
  The design of the build relating to the differing levels of the structure exploited the different properties of concrete well. As a building designed to hold services for a pump station, it is well planned and has been delivered with excellent collaboration between contractors,
  Bridlington Pump Station, Yorkshire
Cuningar Loop Boulder Park, Glasgow Bridlington Pump Station, Yorkshire
Cuningar Loop Boulder Park, Glasgow
These spectacular climbing surfaces, formed by hand-sculpting sprayed concrete, are an artistic interpretation of real rock formations. This is the first time a macro-fibre reinforced concrete skin has been used to provide structural strength to artificial climbing boulders.
Judges' Comments:

  This is an excellent initiative and the overall impact of the construction boulders is very impressive, with the different shapes being created to give a genuine interpretation of real rock formations.
  Sprayed concrete has been used to its full potential and was an ideal fit for construction – a great promotion of the material’s flexibility and sustainability. Concrete in its wet state was manipulated to great, effect allowing the boulders to be shaped, while still being able to consider the surface texture.
  The concrete boulders complement the surroundings in terms of appearance and encouraging people to participate. The boulders are very striking due to their artistic invention and are sculptures in their own right.
  The quality and feel of the final product was pivotal in the overall choice of the successful tender and the client has been rewarded with a facility that not only integrates into the surroundings but also should stand the test of time and give years of enjoyment to the people of Glasgow.
  The workmanship and finish of these boulders is superb and a credit to all involved.
  Cuningar Loop Boulder Park, Glasgow
Cuningar Loop Boulder Park, Glasgow Cuningar Loop Boulder Park, Glasgow
Stage -by-the-Sea, Littlehampton
Built to a limited budget, Stage-by-the-Sea comprises two striking concrete shells that have been optimised for acoustic and structural performance. Sprayed concrete has been used to form the delicate shapes, yet still provide robustness. The material is acoustically perfect for focusing the music of performers using this community facility.
Judges' Comments:

  Outwardly, this is a simple construction of two shell like structures, which blend into the surrounding seafront landscape.
  The main shell has been acoustically optimised to create an audible area of approximately 45m without amplification. The shape is therefore curved in three dimensions to project sound accordingly. The small shelter was also acoustically optimised but to collect the sound of the sea. To form such shapes the construction material must be flexible, but must also be dense to reflect/collect sound.
  It is difficult to imagine this structure in any material other than concrete given its shape and the way that the sound was to be transmitted. The use of sprayed concrete also permitted the structure to be very thin, and to have it all done within the budget of £100,000 is remarkable.
  A small but very impressive project.
  Stage -by-the-Sea, Littlehampton
Stage -by-the-Sea, Littlehampton Stage -by-the-Sea, Littlehampton
The Forum, Southend-on-sea
Exposed high-quality in-situ and precast concrete has been intrinsic to the design of The Forum from the outset. Externally, clean crisp lines of concrete reflect the seaside architecture; internally, exposed concrete supports the low-energy strategy.
Judges' Comments:

  The Forum is an impressive structure and its appearance relates to its context: on one side the building is lower and fits in with the terraced housing; on the other side it is taller and grander, to fit in with the public square.
  It would appear to be an adaptable space that can change with future requirements, post-tensioned slabs giving open, column-free floor plates. Raised access flooring contained the heating and cooling pipes so that the exposed soffits could be kept clutter-free. External precast fins provide further solar shading and thermal mass as well as being an interesting feature.
  Good-quality workmanship and a realistic understanding of what can (and cannot) be achieved have led to high-quality finishes throughout. The recessed portholes break up the expanse of the atrium walls and the sound baffles complement the exposed soffits. Vertical board-marked concrete was used on curved feature walls. There was good use of recessed strips to disguise construction joints and the making good had been restricted to a sensible level. This is a good, solid example of what can be achieved with concrete within a limited budget.
  The Forum, Southend-on-sea
The Forum, Southend-on-sea The Forum, Southend-on-sea

Principal Judges:
David Balmforth, President, Institution of Civil Engineers (ICE)
Geoffrey French CBE, Past-President, Institution of Civil Engineers (ICE)
Stephen R Hodder MBE, President, Royal Institute of British Architects (RIBA)
Alan Crossman, Senior Vice-President, Institution of Structural Engineers (IStructE)
Kevin Crawford, Vice-President (Technical), The Chartered Institute of Architectural Technologists (CIAT)
Concrete Society Judges:
Paul Browne, The Concrete Society Past-President 2013-15, PERI UK Ltd
Kathy Calverley, Managing Director, The Concrete Society
Richard Day, Technical Director, The Concrete Society
Neil Crook, Advisory Engineer, The Concrete Society
Richard Barnes, Advisory Engineer, The Concrete Society

The Structural Concrete Alliance
Repair & Refurbishment Award Winner:  Bersche-Rolt
The 2015 Structural Concrete Award identified innovative structural concrete repair and refurbishment solutions that overcame the most demanding of engineering challenges, while advancing technology and understanding in this specialist field.
The award was presented to Bersche-Rolt for the concrete repair and coating works to the Barry Island Eastern Shelter in September 2014. The Eastern Promenade of Barry Island is at the centre of a significant regeneration initiative by the Vale of Glamorgan Council, supported by funding from the Welsh Government. At 60m long, 12.5m wide and 5.7m tall, the Eastern Shelter forms an impressive entranceway to the Eastern Promenade. It is a reinforced concrete structure consisting of a concrete roof slab supported by columns on the seaward side, a retaining wall on the landward side and a series of primary and secondary concrete beams. Keith Barrow Chairman of The Concrete Repair Association to present award to Joe Edscer & Richard Leeves.   Structural Concrete Alliance
Excellence in Customer Service Award Winner: Building T1, King’s Cross
The British Ready-Mixed Concrete Association Award for Excellence in Customer Service recognises and celebrates ready-mixed companies who provide a high-quality efficient and professional service. The award was presented at this year’s Concrete Society Awards Dinner.
The winner is CEMEX for Building T1, King’s Cross. The company supplied 12,500m3 of concrete to the building, a mixed-use 15-storey reinforced concrete frame. About 8000m3 of lightweight concrete was required for structures above the underground train lines and this could only be supplied from near the Limehouse Link in Stepney. This meant the supply route went directly through the middle of the heart of London and hence severe traffic problems to overcome, while maintaining a high and consistent level of quality.   BRMCA
MPA British Precast
Creativity in Concrete Award Winner: Heatherwick Studio
For a body of work that demonstrates remarkable innovation whilst incorporating artistic concrete design, including the Nanyang Learning Hub, Singapore, and Zeitz MOCAA, South Africa. Presented by William Doherty, Member of the British Precast Council. British Precast Federation