2020 Awards Winners

Please watch the video below to find out who were the highly commended and the overall winner


 
Please click here to view all of this years’ shortlisted entries.
 

OUTRIGHT WINNER

The Marshall Building, London

As part of the London School of Economics Estate, the building consists of a RC double basement and 10 storey post-tensioned superstructure creating large, open plan communal areas with maximum floor plans. The focal point revolves around the impressive post tensioned transfer ‘Tree beams’ at Levels 1 and 3. The concrete is entirely exposed, with meticulous workmanship being evident.

Judges' Comments:

Concrete is fully exposed in all areas with minimal surface finishes with some very interesting and intricate shapes and construction processes used.
Most impressive are the ‘tree beams’ located on two floors, which transfer the loads and create the open-plan areas desired.
The attention to detail is of the highest order as well as the shape and form of concrete members produced. These range from deep PT beams to ‘trees’ rotated at different levels to ‘budding flower’-shaped supports and an eye-catching helical stair case.
The main structural members are big; it is not delicate but is an excellent and impressive example of what can be done with concrete when thought and interaction between the project teams takes place. There is a good colour match between all concrete types.

Concrete Society Outright Awards Winner 2020 - The Marshall Building, London

Concrete Society Outright Awards Winner 2020 - The Marshall Building, London

Concrete Society Outright Awards Winner 2020 - The Marshall Building, London

Concrete Society Outright Awards Winner 2020 - The Marshall Building, London

 

HIGHLY COMMENDED

North London Residence

A 3700 m2 luxury residence in reinforced concrete arranged over 4 levels including a double basement with swimming pool, a superstructure frame comprising flat slabs spanning between internal columns and the walls. The structural perimeter walls support the mass of natural stone cladding, large aspect windows and the roof frame. Extensive curved terraced wall planters wrap around the rear of the property.

Judges' Comments:

The concrete was fully exposed at the time of the visit showing the shell of the structure. Although specified as a Type A, the finish was easily Type B (Plain) throughout with remarkable colour consistency over the 44-week contract. The Georgian/Victorian façade will complement the other super residencies in the North London area.
The execution and finish are excellent – consistent throughout. The lack of blemishes and making good throughout this construction was remarkable, despite the basic finish requirement. Even in the unclad and unfinished state, this is visual impressive property. The contractor’s use of a specialist joinery team and concrete operatives was implicit in the success of this project.


Concrete Society Highly Commended Award Winner 2020 - North London Residence

 

Concrete Society Highly Commended Award Winner 2020 - North London Residence

Concrete Society Highly Commended Award Winner 2020 - North London Residence

 

St Paul’s School – General Teaching Building, London

Internally the building’s use of in-situ concrete creates functional and visually pleasing spaces. The atrium ‘heart of the school’ expresses excellent in-situ concrete work with two show-case staircases. The simplicity of the finishes belies the co-operation of all parties in achieving near perfect in-situ finishes to tight tolerances, with a quality precast concrete facade completing the clean structural form exhibited throughout.

Judges' Comments:

Architecturally plain with large panels but broken up by strong vertical recessing incorporating ventilation chimneys. The concrete finish, colour and texture are faultless. Internally, the atrium ‘heart of the school’ is excellent in-situ concrete work with two show-case staircases. Much of the concrete in the building is exposed and is consistent throughout.
The new structure complements the other phases of the building replacement being undertaken. The classrooms, library, dining hall, circulation and breakout areas, plus the atrium, are designed to be light and open spaces. Coupled with the courtyard, the learning environment is something special. The execution and finish are excellent – the concrete work is consistent throughout. This is genuinely good concrete without being fussy or over specified. The simplicity of the finishes at St Paul’s belies the co-operation of all parties in achieving near perfect in-situ finishes to tight tolerances. The quality precast concrete completes the clean structural form exhibited throughout.


Concrete Society Highly Commended Award Winner 2020 - St Paul’s School – General Teaching Building, London

 

Concrete Society Highly Commended Award Winner 2020 - St Paul’s School – General Teaching Building, London

Concrete Society Highly Commended Award Winner 2020 - St Paul’s School – General Teaching Building, London

 

Town House at Kingston University, Kingston up on Thames

A stunning six storey mixed-use learning and teaching building, formed from an environmentally friendly structural concrete frame. A series of interlocking, open-plan volumes are enveloped by a facade incorporating exposed high quality architectural precast concrete colonnades and mullions. The approach is unique for a building of this complexity and underpins the versatility of an offsite approach.

Judges' Comments:

The building has a series of open voids to promote space, light and collaboration of student ideas from a various subject matter, ie, the noise of dance mixed with a quietness of the library.
The polished exposed aggregate concrete floor at ground level is well executed and the colour and off-sets well with light grey concrete columns, beams and staircase. It also ties in well with the outside in-situ exposed aggregate ramps and bench wall at the adjacent existing building.
The concrete’s columns and beams open-texture finish – using a Portland reconstructed stone mix with a grit-blast finish – adds to the nature, like fossils in a cliff face, is excellent and marries up with the Surrey County Council offices. Attention to detail has been considered, e.g., distance of joints between each unit is consistent, rebates under the external beams to reduce pathways from rainfall and the matching of the internal polished exposed aggregate in-situ concrete floor with adjacent external in-situ exposed aggregate concrete pavement.


Concrete Society Highly Commended Award Winner 2020 - Town House at Kingston University, Kingston up on Thames

 

Concrete Society Highly Commended Award Winner 2020 - Town House at Kingston University, Kingston up on Thames

Concrete Society Highly Commended Award Winner 2020 - Town House at Kingston University, Kingston up on Thames

 

University of St Andrews Music Centre, St Andrews, Scotland

A tight and challenging project built within occupied university grounds with key architectural and engineering features including special finish Douglas Fir board marked feature walls and a hanging staircase. The concrete frame was selected for thermal mass to enable and embellish the acoustic performance.

Judges' Comments:

As you enter the main atrium entrance hall, the exposed concrete shear wall is impressive with its striking consistent finish catching your eye immediately. The consistency of the concrete is noticeable with both its quality and board-mark finish. The colour consistency of the concrete and its definition within the main walls are excellent, considering the height of the wall. No visible joints are showing the wall, which is impressive with the jumpform system being used for the concrete frame.
Both the execution and finish of the concrete are a credit to the contractor. The concrete structure supplements the modern music theatre, while complementing the look of the building and sound parameters. It has been a brave choice by the architect to specify such a rustic concrete finish and insist that it is exposed throughout this modern building. The high specification achieved throughout the building by the contractor together with the importance of the concrete to the aesthetics and building acoustics deserves recognition.


Concrete Society Highly Commended Award Winner 2020 - University of St Andrews Music Centre, St Andrews, Scotland

 

Concrete Society Highly Commended Award Winner 2020 - University of St Andrews Music Centre, St Andrews, Scotland

Concrete Society Highly Commended Award Winner 2020 - University of St Andrews Music Centre, St Andrews, Scotland

 

The Concrete Society Awards 2020 Virgin Money giving page, Please click here to donate, please give generously
 

 

SUPPORTING INDUSTRY AWARDS

 

The Concrete Repair Association


Award Winner: Currall Lewis & Martin Construction

A38(M) DC 10-16 Concrete Repairs + ICCP
This Concrete Repair and Cathodic Protection project is part of an ongoing repair strategy for the Midlands Links Motorway Viaducts. The project involves repair and protection of elevated bridge deck soffits, support columns and panel walls. The project demonstrates an ability to deliver a complex proposal dealing with multiple complications to provide a solution that exceeded client expectations.

Please click here for more information

The Concrete Repair Association